2008. február 15., péntek

Új Magyarország versus Orbán Viktor beszéde

Nem tudom hányan olvasták eddig a kormány propaganda kiadványát, az "Új Magyarország"-ot. Én személy szerint megtettem. Ha most egy határon túli magyar lennék, aki frissen érkezik úgy, hogy nem tud semmit a jelenlegi helyzetről, akkor azt mondanám, hogy igen, ez egy nagyon dinamikus, nagyon jó program, amely csupa örvendetes változást fog hozni.

Viszont szerencsére már egy ideje az országban vagyok, ezért az elemzésem is ennek fog megfelelni.

Először is el kell hogy mondja, hogy valóban ígéretesnek tűnnek a leírtak, csak sajnos ott van az a tény, hogy a valóságban tudjuk, hogy a reformok sehogy se állnak, az államapparátus csigalassúsággal dolgozik, a változtatásokat meg nehezen érvényesítik. A fogyasztói árak pedig tovább nőnek, vagyis a felső vezetés tutyimutyiságát a köznép szívja meg.

Érdekes rész továbbá, hogy amikor az állami bevételekről és kiadásokról esik szó, akkor itt azt láthatjuk, hogy a "társadalombiztosítási járulékok, és a foglalkoztatáshoz kapcsolt adók" összege 30 192 egy állampolgárra, azaz durván 30 ezer milliárd forint. Én őszintén szólva szeretném tudni, hogy a TB ebből mennyi? Miért nem írják azt külön? A kiadásoknál látjuk, hogy "egészségügy" 10 113 forint. Vagyis 10 ezer milliárd forint megy az egészségügyre, miközben az adózók valószínülek jóval több TB járulékot fizetnek.

A másik az az "Egyetemek várható tandíjbevétele", amihez 2009-re már 7,5 milliárd forintot remélnek. Egen? Ennyit mind? Nahát, ez fantasztikus! Ezt sokan egy nélkülözhetetlen és elengedhetetlen reformnak tartják, miközben nem csak hogy káros hatása van a társadalmi mobilitásra, hanem a 11,2 ezer milliárdos költségvetésnek csupán egy mikroszkópikus részét képezi. Nekem ez egy újabb bizonyíték arra, hogy egy mennyire teljesen felesleges reformot kapunk.

Erre az MSZP-s kis szösszenetre olvasom most Orbán Viktor évértékelő beszédét. Őszintén reméltem, hogy értékelhető dolgokat fogok hallani, ám csalódnom kellett. Igaz, messze értelmesebb volt, mint amire számítottam, és azokkal amiket mond, tulajdonképpen nem is tudok vitába szállni. Mivel valóban igaza van abban a kérdésben, hogy a TB-t befizetjük, és a vizitdíjjal tulajdonképpen kétszer fizetünk ugyanazért. Viszont Viktorunk egyvalamit kihagy, amikor a vizitdíj és a napidíj ellen ágál: hogy az ország el van adósodva, és a működését már a sima adóból nem tudja fennt tartani.

Igen, ez a jelenlegi kormány hibája, de ha a dél-szamojéd piréziaiak hibája lenne, akkor se tudunk már mit tenni vele. A hitelezőinknek nem mondhatjuk, hogy "nem fizetünk, mert ezt a hitelt az MSZP vette fel". Márpedig a fizetnivaló nem kevés, csak a kamata több száz milliárd forint. Szóval köszönjük Viktor, nagyon megértem, hogy ennyire kellenek a szavazatok, de egyszer, a nem túl távoli jövőben el kéne kezdeni nagyobb léptékekben, "felelősen" gondolkodni, mert bizony úgy néz ki, hogy te leszel Magyarország következő miniszerelnöke, és jó lenne, ha a következő évtized jobban nézne ki, mint ez.

Nincsenek megjegyzések: