2008. február 7., csütörtök

Fasiszta-veszély Magyarországon


Akármennyire nem értek egyet a Gárda, és a zavargások mellett kialakult hisztériával, az tény, hogy a képek amelyek mind a Magyar Gárda avatásán, mind a különféle felvonulásain készültek, egy az egyben a fasiszta/náci megmozdulásokat tükrözik. Aztán tekintve, hogy Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta egy angol lapnak, hogy erősödik a fasizmus Magyarországon, a Gárda a baloldal egyfajta bűnbakjává változott. Egyes magukat önérzetes baloldalinak valló források azóta is keményen dolgoznak azon, hogy összemossák a teljes magyar jobboldalt a Gárdával, illetve a Jobbikkal.

A Gárda megbélyegzével a kezdetek kezdetén a baloldal elég erősen farkast kiáltott, ám a Gárda későbbi tevékenységének tükrében (cigányellenes felvonulások) már úgy néz ki, hogy a jóslataik nem tévedtek. A fasiszta víziót még erősíti a Nemzeti Őrsereg barnában menetelő osztaga is. Ugyanakkor a Gárda továbbra sem csinált olyat, ami miatt bíróság elé lehetne állítani, és fel lehetne oszlatni őket.

Szóval, hogy jön össze az erősödő fasizmus, és a Magyar Gárda?
A válasz nem egészen olyan, mint amit az átlagos MSZP/SZDSZ szavazó, illetve a Partizáninfo hangoztat. Egészen egyszerűen a Gárda nem a fasizmus erősödésének előremozdítója, hanem maximum a következménye, de még ez a megfogalmazás is sántít. A Gárda ugyanis a 2006/07-es események okozata, és nem oka.

Egyszerűbben: a Magyar Gárda nem azért jött létre, mert sejj de erős és véres kezű fasizmus munkálkodik a határainkon belül, hanem azért, mert bizony mind a köztársaság eszménye, mind a kormány szavahihetősége, és mind pedig a beléjük, és a rendőrségbe vetett bizalom meggyengült. Továbba a gazdaság sem áll túl fényesen, és ezek okai a 2002-2006-os időszak túlköltekezéseiben keresendők.
Azóta az ominózus beszéd óta pedig érthetően kiábrándultak egyesek a demokráciából, mivel egy olyan ország demokratikussága, ahol a miniszterelnök bejelenti, hogy az ő pártjának tevékenysége óriási adósságkészletet és gazdasági károkat okozott, aztán továbbra is a meglévő apparátussal hatalmon kíván maradni, elég erősen megkérdőjelezhető.

Ezekre az eseményekre válasz a Gárda. Miután a rendőrséget érintő botrányokat sokan a kormány hibájának vélték, így már az állam erőszakmonopóliumát is meg merik kérdőjelezni, és pedzegetik egy civil nemzetőrség, mint félkatonai erőszakszervezet létjogosultságát.

Tehát: ne üljünk fel a fasizmus erősödését hangoztató ostoba szólamoknak. Az ilyen hullámvölgyek az ilyen fiatal demokráciák történetében nem egyedülállóak. Ne felejtsük el, az USA-ban és Ausztráliában is van bakancsos szélsőjobb, pedig ők már egy ideje demokratikus rendszerben élnek. Sőt, náluk is vannak jobbos zavargások.

Ha a válság véget ér, és a gazdaság helyzete stabilizálódik, akkor meg fog szűnni az ok, amiért a Gárda létrejött. De ameddig a baloldal többet foglalkozik az ellenzékkel és a Gárdával, mint a jelenlegi helyzet javításával, és az érdemi munkával, akkor bizony "erősíti a fasizmust".

1 megjegyzés:

Lemone írta...

Azt már egyből faszistának kell nevezni, szereti a hazáját, és elege van már abból, hogy az országunkat kiárúsítják? Meg tudni kell azt, hogy nem állunk túl jó helyzetbe mi Magyarok, mostani válság válság még jobban rontotta a helyzetünket, és a nyomor mindig szélsőségeket szül. (igaz, ez a cikk még a válság előtt íródott:) )