2008. május 13., kedd

Gay Pride, World Wide

A melegházasság ügye kényes téma ebben az országban. Elvégre nem Hollandiában vagyunk, ahol a toleranciának szabályos kultúrája van, még ha ezt egykét politikai gyilkosság az utóbbi időben kicsit meg is csorbította. Magyarországon viszont itt volt a diktatúrák hosszú sora, amelyek mind, egytől-egyig a homoszexualitás üldözésével, és egyéb más kellemes hobbikkal szórakoztatta magát. Az Osztrák-Magyar Monarchia például koncentrációs táborokat működtetett Neusiedl am See, Győr, Arad, és Dabaj településeken, ahova a Monarchia minden pontjáról deportáltak nőket, férfiakat, gyerekeket, öregeket, betegeket, és - persze - a melegeket. Aztán jött az ilyen téren hasonlóan toleráns Horthy korszak, a náci megszállás, ami a "másként gondolkodóknak" különösen nagy élmény lehetett, és persze ott a jó öreg kommunizmus, amely ugyan hivatalosan nem üldözte, de neglektálta a melegeket, és a problémáikat.

Na igen, nem nagyon született pártkönyvecske "Szerelem elvtárs és elvtárs között" címmel.

Aztán jött a nagy Változás, amit csak rendszerváltás néven ismerünk mi bamba szemlélődők, nem úgy a politikai elit. A neolib gondolkodás bevágta magát a médiába, amely a melegek elfogadtatásáért többet tett, mint bármelyik állami hivatal. Ne felejtsük a kötelező kisebbségek mellett a kötelező meleget a Való Világból. És azért a jó öreg Terry Blacket se hagyjuk ki a témából.

Mostanra társadalmunk vezető rétege eljutott addig a pontig, hogy feldobja témának a melegek házasságát. És tegyük hozzá, miért ne? Bár el tudom képzelni, hogy lenne egyház, amelyik bevállalná az összeadásukat, de miért ne köthessenek a "homokosok", szigorúan állami szinten, házasságot? Elvégre így az illető élete párja lehet kedvezményezettje egy biztosításnak, vagy örökölhet is halott kedvese után, és egyéb nyalánkságok, amit egy együtt élő homoszexuális pár egyébként nem tehetne meg? Ez mégis milyen szinten kéne, hogy csípje a "történelmi egyházak" szemét?

Megvan a "Now I pronounce you Chuck and Larry", igaz?

És erre, mint egy gonosz vámpír a sarokból, kifigyel a KDNP, hogy NE!

Miért ne? Azért, mert NE!

Ez nem válasz. Szóval miért ne?

Mert írva vagyon azért! (Brian élete? Na?)

Könyörgöm, valaki juttassa már ezeket az embereket egy történelemkönyvhöz, és mutassák meg nekik azt a pontot, ahol már leszoktunk a teokráciáról. Elvileg már nem vallási alapú kormányzás van, alkalmasint ezt közölje valaki a KDNP-vel is. Ha nekik ez a kereszténység, akkor nem tudom, hogy hogyan egyeztetik össze magukat a demokrata jelzővel.

És amire a leginkább kíváncsi vagyok; lesz-e ebből még egy-két melegfelvonulás?

Mert nem csak azoknak a szemellenzős gyökereknek a gyülekezetét érdemes figyelemmel kísérni, akik a melegeket a puszta létük miatt üldöznék, hanem időszerű elemezgetni a melegek hozzáállását a témához.

Nevezetesen, ha úgy érzik - általában jogosan - hogy ők el vannak nyomva, akkor a melegek felvonulást rendeznek. Nem is akármilyet, csilivili kosztümmel, és transzvesztitákkal, jobb esetben, nyílt utcán szőrös arcú szopatással, és bőrnaciból kilógó fasszal rosszabb esetben. Aki ez utóbbin megdöbbent, az nézze meg egykét amerikai melegfelvonulás képeit. Persze, szigorúan emésztés után.

És ez az a pont, ahol nem értem a melegeket. Nagyon jól tudják, hogy az ellenük szított gyűlölet tárgya az a bizonyos különbözőség, amelyet a szexualitásuk képvisel. És miután ezt magukban le is tisztázták, szépen megjelennek egy hatalmas felvonulással, ami másról sem szól, csak hogy mennyire különböznek ők a heteróktól. Az utca embere meg láthat félmeztelen melegeket akkor is, ha csak éppen arra jár. Már gay bar-ba se kell ehhez menni.

Nagyon nagy kérés lenne az, hogy az ilyen típusú megmozdulások mondjuk a Kék Osztriga kávézó Börnaci tagozatán történjenek, ne a nyílt utcán? Ugyanez persze igaz a Public Invasionre is. Engem kifejezetten idegesítene, ha éppen egy vizsgára igyekezve a Kárász utcában egy plázacicát cuccolnának a padon, pedig az még megfelel a gusztusomnak. De amikor fél- vagy teljesen pucér férfiak ugrálnak szembe velem egymásba kapaszkodva, na az garantáltan leépítene fél napra.

És most itt még véletlenül sem azt mondom, hogy a melegek ne vonuljanak utcára, vagy rendezzenek fesztivált, dehogy. Egyszerűen mindennek meg van a megfelelő módja.

Mit szólnának az emberek egy olyan melegfesztiválhoz, ahol kivonulnak a népek valami parkba grillezni, és kimehetnének a jogi szervezetek előadást tartani? Ha az érdeklődő arra megy, akkor nem fordul el kapásból, mert nem bőrcuccos "homokosokat" lát, hanem normálisan viselkedő, piknikező embereket, és néhány sátrat, meg pódiumot. Aztán amikor bemegy érdeklődni, és kiderül a turpisság, talán már nem is érez automatikus menekülés kényszert. Mindez talán csak azon múlik, hogy nem egy nőnek öltözött férfit pillant meg, amely a gusztusának, és a világnézetének idegen, hanem egy overallos embert, aki munkából ugrott át a fesztiválra, és mellesleg meleg. Aki meg mindenképpen női ruhákba akar bújni, és bőrnaciban feszíteni egy fesztiválon, tegye. Csak akkor ne lepődjön meg annyira, hogy jön az ellentüntetés, és repül a tojás. Mert ilyen is van.

Az igaz ugyan, hogy a többségi társadalomnak kellene elfogadnia és tolerálnia a kisebbséget, de azért nem árt végiggondolni, hogy mennyivel könnyebben menne mindez, ha az éppen az adott kisebbség is partner lenne ebben. Akkor az olyan gyökereknek, mint a KDNP, szava sem lehetne a politikában.

5 megjegyzés:

Lombroso írta...

Mindig meglepsz ezzel a fenenagy toleranciával.:)

Ami a melegek házasságát illeti, több ok is van arra, hogy ne lehessen, most csak pusztán jogi szempontból:
1. Már a római jogtudósok is úgy definiálták a házasságot, mint egy férfi és egy nő kapcsolatát.
2. Nem szükséges a melegeknek összeházasodni ahhoz, hogy meglegyenek ugyanazok a jogaik, mint a házasoknak. Különböző egyoldalú jognyilatkozatokkal (pl. végrendelet, felhatalmazás, stb.) elérhetik ugyanazt, mint a házassággal, és még a válás is könnyebb.
3. A magyar Alkotmány és a jogrend (többek között asszem AB döntések) védik a házasság és a család intézményét, márpedig két azonos nemű rokon együttélése és két azonos nemű homoszexuális párkapcsolata között a különbség objektíve csupán a szexuálaitás. Ergo amennyiben két idős nővér együtt él, mert így olcsóbb, és jobban tudnak egymásra vigyázni, akkor jobban megérné nekik összeházasodni, mert akkor megkapnák az esetleges extra állami juttatásokat. De ez a veszély nem forog fenn, mivel a magyar jogrenddel az azonos neműek házassága nem összeegyeztethető.
4. Sokakat csak az zavar, hogy két egymás szőrös mellét simogató férfi ugyanúgy házastársnak nevezheti társát, mint egy hagyományos házaspár. Erre találta ki neoliberális konstruktív ellenzékünk a "bejegyzett élettársi kapcsolat" fogalmát, ami teljes mértékben megfelel a házasság intézményének, mégis másképpen hívják. Mielőtt még elkezdenénk újongani, nagyon erős a gyanúm, hogy ez a jogintézmény sem lesz hosszú életű, mivel gyakorlatilag egy már létező jogintézményt hívott újra életre, csak éppen új néven. Ha az AB-n megtámadnák - nem mondom meg, hogy ki volt:P -, akkor egy normaértelmezéssel és határozattal nagyon könnyen elvérezhet ez a törvény. És akkor arról még nem is besazéltünk, hogy milyen rohadtul összedobott, szar törvény ez. Az első változatánál még azt is elfelejtették kizárni, hogy élettársi kapcsolattal rendelkező nem lehet házas, csak a másik élettársi kapcsolatot tiltotta.

Ami meg a melegfelvonulásokat illeti, amíg vózsaszín ruhás köcsögök a Bibliához dörgölik a f@szukat, addig ne számítsanak túl sok megértésre és toleranciára. Felőlem a négy fal között azt csinálnak, amit akarnak, szépen csendben elkempingezhetnek, lobogtathatják egy parkban a szivárvány zászlót (hátha azt hiszi valaki hogy a PDDSZ az:D), de az ég szerelmére, ne forgassák ki az ember gyomortartalmát!

Amúgy ha biztosítani kell egy ilyen melegfelvonulást, akkor én ismerek is egy önkéntes biztosurat, aki vállalná...:)

stark írta...

Na, most kaptunk egy kis jogi beöntést.:D

Vigyázz ezzel a fene nagy tolerancia kifejezéssel, ugyanis ugyanezzel a gondolatmenettel az oldalt belinkelt Trychydts (milyen faszom szó már ez?) blogon intoleráns homofób lettem.:D
Ismerős, mi?:D

A jogi értelmezésekkel nem tudok vitába szállni, főleg mivel egyrészt ahhoz annyira nem értek, másrészt meg a magyar jogrendszer több szinten az elavult hulladék témakörben leledzik. Nyilván azért ez a "Bejegyzett élettársi kapcsolat" gyanúsan betámadható, már csak az álltalad említett kiskapuk miatt is.

Viszont ez a kérdés továbbra is egy akadozó falat az új demokráciák torkán, ugyanis elvben nem létezhet megkülönböztetés, gyakorlatban viszont van: azonos neműek együtt élése nem házasság, tehát nem is házasodhatnak össze. És ugye a melegeknek nem tetszik, hogyha odamegy valaki, és belövi azt, hogy "bocsi, ti buzik vagytok, nektek ez tilos".:D

Nem olyan nagy hülyeség az a "bejegyzett élettársi kapcsolat", vagy valami hasonló, csak ugye pontosítani kéne a törvényt, és persze ellenőrizni, hogy nem haszonszerzés céljából él-e együtt a gerlepár.:D Meg ha már itt tartunk, akkor szólni kéne a melegeknek, hogy a társadalom folyamatos provokációjával nem biztos, hogy az ügyüket segítik elő.

Úgy néz ki, hogy azt se lehet megoldani, hogy puff, a melegek házasodhassanak éppúgy, mint bárki más, és azt sem lehet megoldani, hogy egyáltalán ne házasodhassanak, mert így a melegek és a liberálisok elégedetlenek. Itt is (mint jó sok helyen) egy arany középutat kéne találni, amely kielégíti (elnézést, hogy PONT ezt az igét használom) mindkét oldalt.

Mellesleg, ha már így az elején felemlítettem a Trychydts oldalt, akkor javaslom olvasd el ezt a témával kapcsolatban:

http://ihateithere.trychydts.hu/index.php/2008/05/02/a-meleghazassag-mint-veszelyforras/

Szerintem erre is kommentelhetnél, én már nem merek.:D

Pig meg szerintem nem fog ráérni aznap. Felvonulásra megy.:D

Lombroso írta...

Na neee...

Nem az első eset, hogy ennek a gyökérnek elolvasom egy irományát, de egyszerűen képtelen vagyok ennyi ostoba marhaságra reagálni, sajnálom. Ha gondolod, akkor nyugodtan bemásolhatod a fenti postomat és ha támadják, akkor nyilván védeni fogom.
De olyan hülyeségekre nem fogok reagálni, hogy "rekesszük ki a homofóbokat", toleráljunk, házasodjanak csak nyugodtan, "Magyarország egy [...]porfészek", stb.
Ilyen marhaságokról meg nem is beszélve:
"A házasság intézménye attól semmivel sem lesz gyengébb, ha a jövőben a meleg párok is köthetnek egymással polgárjogi szerződéseket."
Még a közgáz tanszék tanárai is pofánköpnék egy ekkora hülyeségért. Nem bazdmeg, Magyarországon bizonyára törvény tiltja a buziknak a szerződéskötést!
Egyébként meg ha helyesen értelmezzük azt, amit helytelenül leírt, akkor is hülyeséget írt, a fent felsorolt alkotmányos problémák miatt. Persze nyilván az AB lesz a gonosz megint, hogy nem nyal be tövig az SZDSZnek, ez volt akkor is, amikor átengedték a népszavazási kérdéseket, nem benyalva a Kormánynak...

Mindegy, itt alapvető problémák vannak. Ez van akkor, ha egy hülye, aki súlyosbító körülményként ráadásul még filozófia szakos is, olyan dolgokról beszél, amikről fingja sincsen, de jó ürügyet szolgáltatnak arra, hogy az ellenzék ellenzéke lehessen.

Van egy ország, úgy hívják, hogy Hollandia, ott olyan jó világ van, amilyet Tricikli szeretne, hát akkor menjen ki oda, és élvezze, ne pedig a többségi kisebbségre kényszerítse rá az eldeformált világképét.

Sikeresen fölb@szta az agyamat, pedig nem könnyű, szép volt!:)

stark írta...

Ugye, hogy súlyos az ipse?:D

Még az a legkisebb amit mond, de legalább ne beszélne olyan súlyosan magas lóról...

Na, lehet ezt meglépem, aztán kíváncsi vagyok a reakcióra.:D

Mester Úr írta...

ÉN már rég nem kommentelek az ilyen blogokba, mert a sok, h***e, f****ak úgy is hiába tépem a szám (billentyűzetem haha:D), csak a saját tévképzeteikkel törődnek.

Egyébként szerintem meleg házasság, mint államilag elismert és államilag kötött dolog jöhet.

De mint egyházban kötött dolog nem! Mert amíg a keresztény egyház tiltani és üldözni fogja (minap néztem a cnn-t és ott egyenes undorítónak - disgusting - nevezte egy papféleség)addig lecsaphatnak rá más (kitalált) egyházak, példának okáért: szientológia és ezzel máris ők lesznek a mekka a házasodni vágyó melegeknek.

A két idős nővérrel kapcsolatban pedig kell tenni egy kitélet, hogy rokonok nem!:)